Днес държавният глава Румен Радев прие кандидата за служебен министър-председател в президентската

...
Днес държавният глава Румен Радев прие кандидата за служебен министър-председател в президентската
Коментари Харесай

Радев връчи папката на Димитър Главчев, чака кабинет до 7 дни ВИДЕО

Днес президентът Румен Радев прие кандидата за длъжностен министър-председател в президентската институция, с цел да му разпореди да предложи състав на служебно държавно управление. 

Припомняме, че късно нощес от " Дондуков " 2 оповестиха, че в осъществяване на Конституцията Румен Радев дефинира ръководителя на Сметната палата за претендент за длъжностен министър-председател.

Президентът взе това решение откакто поредно в границите на два дни беседва с всички лица, които могат да заемат поста съгласно последните промени в Конституцията.

Президентът съобщи, че партиите не са съумели да обезпечат устойчиво ръководство, само че са лимитирали оптимално пълномощията на президентската институция. По думите му не може да насрочи избори, до момента в който не бъде излъчено служебно държавно управление.

Радев благодари на Димитър Главчев, че единствен се е нагърбил да извърши тази тежка задача да сформира държавно управление. 

Радев прикани за оптимално неполитически кабинет, като даде период 1 седмица, с цел да получи назад досието с проектокабинет. Президентът разяснява, че кабинетът би трябвало да отговори и на упованията на хората за решение на належащите проблеми пред страната, наред с организирането на транспарантни избори.

" Въпреки, че няма избран период, с цел да се спестят средства посредством съвместяване на парламентарните избори и тези за Европарламент, смятам, че този мандат би трябвало да бъде изпълнен до 7 дни ", сподели президентът.



На собствен ред Димитър Главчев съобщи, че решението му е било мъчно, само че не е имало опция. В противоположен случай страната е щяла да бъде хвърлена в конституционна рецесия.

" Ще ви показва състав на държавно управление, равноотдалечен от политическите сили, неопетнени специалисти, с положително име в обществото. Във ведомствата има такива хора, ще направя по този начин, че да не се срамувате при подписването на състава на държавното управление ", съобщи Главчев.

Той увери, че ще продължи да следва евроатлантическата ориентировка на страната. Главчев ще показа състава на кабинета и на политическите сили.

Държавният глава се срещна с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, с шефа на Българска народна банка Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с номинираният за длъжностен министър председател ръководител на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В листата с евентуалните претенденти беше и омбудсманът Диана Ковачева, която разгласи, че следва да подава своята оставка пред Народното събрание, защото скоро ще постави клетва като арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният министър председател би трябвало да предложи състав и конструкция на служебното държавно управление, което ще бъде назначено от президента. След това би трябвало да бъдат планувани нови парламентарни избори в двумесечен период.

Основна задача на служебното държавно управление е да провежда почтени и свободни избори, гласи член 99 от главния закон.

Кой е Димитър Главчев?

Зад гърба си Главчев има солидна политическа кариера като народен представител от ГЕРБ и ръководител на Народното събрание, а в този момент управлява Сметната палата - най-висшата отдитна институция в страната.

Той е роден в София и е магистър по интернационалните стопански връзки и по счетоводна отчетност от УНСС.

Главчев е и квалифициран експерт-счетоводител, регистриран инспектор в Института на дипломираните експерт-счетоводители.



Притежава над 30 години професионален стаж в региона на одита, финансовия надзор и счетоводството. Бил е депутат и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно заседание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и ръководител на Постоянно настоящата подкомисия по отчетност на обществения бранш в 41-то Народно заседание.

Главчев беше ръководител на 44-то Народно заседание за интервала 19.04.2017 – 17.11.2017 година, както и заместник-председател на 43-то Народно заседание. Подаде самичък оставка откакто тогавашната съпротива внесе подписка за отстраняването му от поста. Тогава Главчев изгони Корнелия Нинова от пленарната зала за едно съвещание с претекста, че обиждала премиера Борисов в свое изявление. Червената депутатка цитира думи на Бойко Борисов, че е нарекъл депутатите " безделници ".

На 28 юли 2023 година Димитър Главчев беше определен за ръководител на Сметната палата от 49-то Народно заседание на мястото на Цветан Цветков, който беше отхвърлен от поста.

Очаквайте детайлности!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР